Записи

Читаоци питају – Прозвани одговарају

У ИМЕ НАРОДА ПИТАМ: ДОКЛЕ СА ПРОМАШЕНИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА?

(Драган Колак је питао СО Тител, ДПО (друштвено-политичке организације) и водеће привреднике)

У једном периоду прошлости и кампање под мотом „Храна је наша нафта“ почели су у Војводини да граде шећеране без репе, фабрике ђувеча без паприке, фарме без стоке и слично. Тако је у Тителу саграђена фабрика конзерви и хладњача која ни после скоро две деценије није стала на ноге. Тражим да се саопшти истина о фабрици чији су капацитети два пута већи од капацитета сировинске базе. Ко је, када и на чији наговор прихватио градњу фабрике конзерви техничких, пројектованих капацитета 25.000 тона готових производа, а сада ради са 40-50 одсто капацитета? У истом контексту саопштити истину о пластенику (пропалој инвестицији) који је требало да опскрбљује фабрику сировинама. Дакле, именом и презименом, да народ зна мецене, наредбодавце, „намигиваче“ и извршиоце voluntas ultima (последње воље). Очекујемо да се саопште и сви остали релевантни подаци.

(Шајкашке новине, Жабаљ, 1990, бр 2, стр.12.)

Одговор на питање из другог броја:

ОДГОВОР СО ТИТЕЛ

Покушаћемо да у оквиру одговора који вам дајемо изнесемо и каква је судбина једне од промашених тителских инвестиција, наиме докле се дошло у спору са са „Минел“-ом који СО Тител дугује позамашну своту новца.

Покрајински фонд, који је био и финансијер читавог пројекта, тужио је Привредном суду у Зрењанину „Минел“ који је на незаконити начин употребио средства која припадају Тителу. Спор се одуговлачио због тога 06што је срески суд у Тителу дуго код себе држао овај предмет. Остаје да Привредни суд у Зрењанину донесе пресуду у којој по нашој процени нема ничег спорног јер је чињеница да је „Минел“ ненаменски утрошио средства Покрајинског фонда за развој неразвијених општина. Пресуда би морала обавезати „Минел“ да врати средства СО Тител. (Благовремено је Војвођанска привредна банка уручила менични протест суду у Зрењанину, али је овај из нама необјашњивих разлога одуговлачио процес што је без преседана.). На крају поставља се питање ко је дозволио да се догоди ово што се догодило? О читавом проблему писала је и стручна јавност, али преовлађивали су уопштени ставови из којих се могло закључити како нико није кривац. У сваком случају дговорни су тадашњи функционери СО Тител и руководиоци „Минела“-а. интересантно је да до Вашег писма у „Шајкашким новинама нико није покренуо питање одговорности одговорних у СО Тител. Ово је тиичан пример неодговорности и крајње је време да се у оваквим случајевима поступа стручно, рационално и одговорно. Када будемо тако радили промашене инвестиције биће само наша мрачна прошлост.

СО Тител

(Шајкашке новине, Жабаљ, 1990, бр.3,стр. 22.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.