Записи

ДЕЦА ЉУБАВИ 1887. У ТИТЕЛУ

(Из прошлости)

Када се безначајне речи, дуги погледи и несвесни осмејци повежу у сигуран мост који се сам гради, Андрић каже да је то љубав. Тим мостом морале су прелазити девојке: Анка Сабовљев, Јеца Рајков и Милева Малетин о Великој Госпојини 1886. у Тителу. На другој страни моста, неизбежно су их морали чекати давно заборављена „весела браћа“, можда баш као са слике Уроша Предића. И дани су били весели, празнични. А о празницима се не штеди. Рачун је стигао за девет месеци, у мају 1887. године. Децу љубави (ванбрачну) Даринку Рајков, Катарину Сабовљев и Јелену Малетин огрејало је сунце у Тителу. Она друга не знају се.

У тителским матичним књигама записано је: Јеци Рајков, ћерки Пијаде и Петра Рајкова, помогла је бабица Ката Јованов 14/26. маја да на свет донесе девојчицу, којој је на крштењу кума Милица, супруга Илије Проданова, дала име Даринка.

Анка Сабовљев родила је 16/28. маја ћерку Катарину. Кумовала јој је Персида Станков, а бабица је била Наталија Ђурић.

Бабица Ева Очај заслужна је што је 25. маја/6. јуна био успешан порођај Милеве, ћерке Боже Малетина. Девојчици је кума Марија, супруга Павла Живанова, дала име Јелена.

Жене које су присуствовале порођају народ је називао бабице. Оне су биле из породице, најчешће, или из околине, ређе. То су биле жене саискуством у пословима око порођаја. Тител је, међутим, у оно време већ имао „дипломирану бабицу“, Катарину Ковач и „општинску бабицу“ Франциску Фаркаш.

У матичним књигама крштених записано је да су породиље становале у Тителу. Јеца Рајков код Милоша Јованова, Анка Сабовљев код Ђоке Златарова и Милева Малетин код Висариона Вукајлова. Сасвим поуздано, ниједна нова мајка није била Тителкиња. Очеви су могли, и нису морали бити Титељани. Њихова имена у књиге није уписао парох Емил Степанов, а може бити да се у неким случајевима и нису знали очеви. Презимена мајки нису тителска. Одакле су оне дошле овамо може се само претпостављати. У Речнику презимена Шајкашке Гордане Вуковић и Љиљане Недељков, Нови Сад 1983, презиме Рајков највише потврда има у Мошорину и Чуругу, Сабовљев у Ковиљ Сентивану, а Малетин у Мошорину, а зна се да их има и у Турији.

Ово нису била једина тителска „деца љубави“, ванбрачна, али јесу славска. Оне 1887. године родила је Катарина, ћерка Павла Костића из Ђурђева, ванбрачну ћерку Ану, а Тителкиња Марија Јованов, Ћерка Илијина, ванбрачног сина Стевана у јулу. У Тителу је 1887. рођено 112 српске новорођенчади.

(У: Тител Данас, бр. 012-013, 31. децембар 1998.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.