Записи

ДЕВЕДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА

Задатак да припреми услове за одржавање Велике народне скупштине на којој ће се одлучивати куда ће  Војводина (Срем, Барања, Бачка и Банат) после ослобођења на себе је преузео Српски народни одбор у Новом Саду. Слични одбори оснивани су по Бачкој, Банату и Барањи. Поред Срба у месне одборе су улазили и Буњевци, Словаци, Русини, Шокци и у мањем броју Хрвати, Мађари и Немци. Сви су се одбори по општинама имали придржавати упутстава која је одредио новосадски Српски народни одбор, који је већ започео припреме за одржавање скупштине. Само је Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена имала право да у име народа доноси одлуке и ону најважнију о непосредном присаједињењу Војводине Србији. Месни народни одбори оснивани су по општинама, али нису сви пријавили своје конституисање новосадској централи. Од шајкашких општина своје одборе пријавили су, међу првима Каћ, Ђурђево  Госпошинци, а затим Тител и Шајкашки Сентиван (данас Шајкаш).

КАЋ: Имају СНО заједно са Немцима. Имају Народну стражу. Председник Петар Веркић, потпредседник Раде Суботин, секретари Бранко Јагеровић и Обрад Веркић.

ЂУРЂЕВО: Срби и Русини изабрали су СНО од 25 чланова. Председник Ђорђе Зличић, потпредседник Павле Манојловић, секретар Никола Кириловић. Народна стража има 20 момака.

ГОСПОЂИНЦИ: Председник Никола Арсеновић, потпредседник Милан Ђукић, секретар Секула Попов и пет чланова у одбору.

ТИТЕЛ: Председник Емил Степанов, потпредседник Филип Прокин, секретари др Бошко Ђурђев и Милан Вујић.

ШАЈКАШКИ СЕНТИВАН (Шајкаш): СНО има осам чланова. Председник Живан Ченејац, потпредседник Данило Путник, секретар Живан Пауновић. Српска народна стража има 12 војника.

Једини члна Великог народног савета из шајкашких општина изабран 25/12. Новембра 1918. на Великој народној скупштини у Новом Саду био је Георгије Видицки из Ковиља.

(Интернет магазин Равница.инфо, 15. март 2008.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.