Реч и мисао

ДОБРО ДОШЛИ или ДОБРОДОШЛИ?

Добро дошли на Колаков колач! Да бисмо га направили још бољим добродошла је свака добронамерна примедба. Приметили сте да сам двојако написао подвучене речи – растављено и састављено. Ово стога што се Добро дошли! (добро дошао, добро дошла) пише растављено када је узвик, а састављено када се употребљава као придев (добродошла примедба). Овако смо учили из „Речника језичких недоумица професора Ивана Клајна.

Често се у позивницама, огласима, рекламним порукама користимо овом синтагмом да гостима пожелимо добродошлицу. Недопустиво је да било ко погрешно испише ове речи, а поготово не би смели да греше посленици у култури и просвети.

Бројни су примери неодговорности за јавно изговорену или написану реч. У новинарским извештавањима са последњег фестивала, на ком се за најбољи филм додељује „златно јаје“, тв гледаоци су могли да виде на транспaрентима правилно написане речи добродошлице на енглеском, немачком и руском језику и неправилно (састављено) на језику којим се споразумевају грађани четирију бивших југословенских република – Добродошли!

На званичном сајту библиотеке „најстарије установе културе и наука у Срба“ у тексту добродошлице (проверено 6.7.2019.) пише Добродошли… Текст је именом и презименом потписао управник библиотеке.

Леп пример писмености је слоган „јавног ТВ сервиса“: Добро дошли кући!

Д. К.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.