Записи

„ЕДВАРД КАРДЕЉ“ – НИЈЕ ТРАЈНО РЕШЕЊЕ

Почетком ове године, на адресу Скупштине општине Тител (органу надлежном за питања назива улица), пристигла је петиција којом седамдесет потписаних грађана Титела [иницијатор Драган Колак] захтева да улица у Тителу која носи име Едварда Кардеља, добије нови назив.

У петицији се дословно каже: „Словенци хоће право на самоопредељење до отцепљења, уређење државе на бази слободног споразума, словеначки земаљски одбор и словеначку народну ваду – писали су пре 50 година илегални партијски листови Словенски револуционар и Словенски штудент„.

„Ова формула је уграђена септембра 1989 . године у словеначки Устав, а 30. 01. 1989. почела је и њена практична реализација када је грађанима из других делова Југославије забрањен долазак на словеначку територију. Од усвајања амандмана, преко већ поменутих збивања на том простору, долазимо до необоривог закључка да је идеја разбијања југословенске заједнице изникла баш у глави њеног неприкосновеног законодавца и уставотворца – Едварда Кардеља!

Ако је Југославија за Словенију, према Кардељу, транзитна станица и привремено стајалиште (док јој она одговара), ни назив улице у Тителу, која носи његово име, више не може да буде трајно решење. Зато својим потписима захтевамо да се одмах и безусловно скину табле са постојећим називом и поставе нове са именима која нешто значе овом поднебљу, као на пример Никола Кирић или Исидора Секулић и слично“.

 С обзиром да се овај захтев нешто дуже разматра, у међувремену се тој иницијативи придружила и група просветних радника Основне школе у Тителу, која уједно предлаже да се та улица назове именом нашег истакнутог књижевника, Бранка Ћопића.

(М. Јованов-Дињаш, Шајкашке новине ; Жабаљ, бр. 1, 1990, стр. 8)

ЏЕНТЛМЕНСКИ ГЕСТ, НАЈНОВИЈА ВЕСТ!

На последњој делегатској седници СО Тител одлучено је да „Едвард Кардељ“ уступи место „Исидори Секулић“. Бон-тон је задовољен. Дама српске и југословенске књижевности добила је заслужено место. „Едвард Кардељ“ показао се као изузетан „џентлмен“, али малу сенку на његов гест баца чињеница да је са тителских фасада сишао под извесним притиском

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.