Записи

ИЗ ИСТОРИЈЕ ТИТЕЛСКОГ СПОРТА

Најранији подаци о организованом спортском животу у Тителу су из времена оснивања веслачких и регата (данас јахтинг) клубова по Војводини. У Тителу се 1885. оснива „Бродарско друштво“. О раду тог клуба писало се и 1888-90. године. У Темишвару је 1889. основан Потиски васлачки савез, који је окупљао клубове из сливова река Тисе и Бегеја са седиштем у Сегедину. Наравно, у њему се нашао и тителски веслачки клуб. Тителско „Бродарско друштво“ проширује активност, па се 1909. преименује у „Регата и тенис клуб“. Касније је активна само тениска секција клуба. Испред данашње зграде Капетаније 2. јуна 1911. отворено је тениско игралиште.

Тителске недељне новине A CSajkas  забележиле су да је 28. августа 1910. на Бегеју код Титела одржана пливачка утакмица у леђном и прсном пливању. Победили су гости из Будимпеште. У хроници „Из историје Бачкотополског ловачког друштва (1907-1977)“ помиње се да је у Тителу 1905. основано Ловачко друштво. Милетићева Застава бележи 4. маја 1919. да је у Тителу 29. априла одржан збор за оснивање одбора „Српског сокола“.

Игра лоптом и ногом звана ногонет или фудбал (од енглеског football) почела је да се игра у Енглеској од 1863. када се одвојила од рагбија. Први организовани фудбалски клуб у Бачкој настао је у Суботици 1901. под именом Бачка. Почетком друге деценије 20. века тителске новине обавештавају своје читаоце да је у Тителу одиграна прва фудбалска утакмица 15. августа 1911. године. Играло се по подне у 17.30 на игралишту код железничке станице, негде на месту где се данас налази фабрика конзерви. Утакмицу су на распусту одиграли ђаци Титела и Будисаве. Победили су Титељани са 3:1. Према доступним подацима, у тителској екипи играли су Пубика Хаузли, Јожика Киш, Менде Баба, Илија Станков, Биндер, Лајош Зај, Ил.Чолић, Тончи Широчка, Петер Широчка, Јанош Габи, Пишта Молнар, Лазар Докић, Ф.Уташи, Ј. Рац, Јаков Дил и Бошко Бешлин. Титељани су 23. августа вратили посету и побеђују у Будисави домаћине са 4:0.

Према локалној штампи прва утакмица тимова одиграна је између ФК Тител и ФК Бачки Петровац 15. августа 1912, у Тителу. Извештач бележи да су гости играли у зеленим дресовима, а домаћини у белој спортској опреми. Домаћи играчи су славили победу од 5:0 головима Силвестера (2), Нађа, Черњака и Зите. Забележен је први званични састав домаћина у овој историјској утамици за Тител: Ласло Нађ, Зита, Черњак, Силвестер, Јаков Дил, Јожеф Мајор, Пишта Винеки, Банди Викете, Пубика Цвибли, Михаљ Уташи, Јаника Пилингер, Јанош Тиво, Пишта Молнар и Тончи Широчка.

Биће да ФК Тител из 1912. није био формиран по свим прописима, јер је у марту 1913. тителски недељни лист писао како се у Тителу ради на осснивању спортског друштва и да послове треба окончати. Када је обављена регистрација клуба није познато, али је Тител у пролеће играо прве утакмице у првом фудбалском првенству Шајкашке. Прву утакмицу Титељани су одиграли са Мошорином 5. јуна 1913. и победили са 3:0. Забележено је да су пре утакмице одржана атлетска такмичења Мошоринаца и Титељана.

(Из: Тителски летопис за 2004, стр. 121, У: Равница инфо 2008.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.