Записи

КЊИГЕ БОЖИДАРА ВУКОВИЋА У ЦРКВАМА ШАЈКАШКЕ

Божидар Вуковић Подгоричанин започео је штампање књига у Млецима. Његова штампарија се рађа, нстаје и развија у једно необично чудно време, време великих турских освајања на Балкану и сеоба српског народа на север. Осим практичних разлога, штампање књига Божидар Вуковић је започео и са великим осећањем „отачествености“, тј. родољубља и књиге нису биле намењене само завичају, ужој отаџбини, Црној Гори, него и свеколиком православном народу – српском и бугарском. Прва књига, Празнични минеј из 1536-38, на подручје данашње Војводине стигао је 1542, посредством јеромонаха Висариона из Дечана, у манастир Војловицу код Панчева.

У Шајкашкој су се Божидарова издања сачувала у неколико српских цркава. У Госпођинцима је нађен Празнични минеј, поклон православног општества из Даља после паљења и пљачкања цркве у мађарској буни 1849. године. Други запис на књизи говори да је долазио архиепископ Павле Ненадовић 1767, за време цара Јосифа Другог и Марије Терезије, а пре тога је 1712. дат даљској цркви. У манастиру Ковиљу сачуван је Октоих петогласник. Сматран је рукописом. Има 159 листова и недостају му само поговор и гравуре четири иконице. У Мошорину се налази неповезани и неконзервирани Празнични минеј са 431 листом. Гравуре су све сачуване сем првог листа. Има запис на постави горње корице о својини и обнови књиге 1714. године. Други запис је на доњој маргини с почетка, о куповини књиге за 1000, вероватно, аспри. У Тителу се налази Празнични минеј са 181 листом, недостаје му 251 лист. Запис из 1790. је са поменом учитеља, свештеника и тутора. Повез је тврд, развезан и неконзервиран.

(Извор: Посебан отисак из зборника радова Штампарска и књижевна дјелатност Божидара Вуковића Подгоричанина, ЦАНУ; Титоград, 1986, Петар Момировић, Распрострањеност издања Божидара Вуковића на садањем подручју Војводине)

(Равница магазин, 2009)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.