Записи

КОКЕ НОСИЉЕ ВИРУСА И БОЛЕШТИНА

(Око Титела ничу дивље депоније)

Из било којег правца да долазите у Тител, с банатске стране преко Тисе, из рита, преко брега, од „лочке кривине“, добродошлицу ће вам пожелети стрепто, ехино, стафило или друге коке носиље болештина садивљих сметлишта на периферији вароши тителске. Колико ће милиона нас и вируса бити у центру вароши у будућности?

Непосредни повод за ово питање била је исповест 65-огодишњег Ђорђа Ћирића, који станује у Улици пут за рит, где се налази, можда, и највеће дивље сметлиште.

„Лвом страном улице, од пружног надвожњака до краја, нема кућа. На том делу грађани бацају смеће, стајско ђубре, цркнуте животиње и отпатке после клања животиња. Керови и мачке то развлаче, пацови и друга гамад се множе. Ишао сам у општину, комунално, инспекцију и, ево ме на крају код ветеринара. Свако од њих каже да је неко други надлежан, а баба и ја од смрада прозор не смемо да отворимо, прича Ћирић.

Одговор на већ постављено питање потражио сма у ЈКП „Комуналац“, Светозар Бувач каже:

„Наш посао је организовано изношење смећа и брига о градској депонији. Раније смо имали човека који је уклањао угинуле животиње, али се није знало ко га плаћа и он нас је напустио. Сада овај посао (из нуђде) обавља наш радник са одржавања чистоће. Видите у комуналној инспекцији.

Општински комунални инспектор Миле Мирић: „Поменута особа јесте долазила и жалила се. То што је вама испричао мени није баш све тако пријавио, али истина је да су грађани несавесни. Долазе људи да се жале, али када треба да поднесу писану пријаву за покретање поступка избегавају да учествују у даљим радњама. Кад се има сазнања ко је учинио прекршај, онда може да се води и поступак. Комунални прекршаји су у мојој надлежности, угинуле животиње су у надлежности ветеринарске инспекције…

У ветеринарској инспекцији није ни тражен одговор, јер је у Одељењу за привреду СО Тител од Биљане Атанасковић и Горана Вучана добијен потпун одговор.

„Ако су заинтересоване за решавање проблема, онда су све инспекције надлежне, и санитарна, и ветеринарска, и комунална. Свака у одређеном домену. На      сваки захтев, био он усмени или писмени, мора се одговорити шта треба радити. То је обавеза сваке јавне службе, од месне заједнице, јавног предузећа, полиције до органа управе. Све је регулисано: ко покреће поступке, ко доноси и извршава одлуке, објаснили су.

На питање са почетка чланка љубазно су одговорили да нису надлежни и учтиво упутили на статистичаре и пописиваче у будућности. Лепо, нема шта. Још само да се надлежни позабаве питањем дивљих депонија.

(„Војводина“, Нови Сад, 11. јануар 2001, стр. 4.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.