Укосо

ОБНОВА

Пре седам година, децембра 1997, у седмом огледном броју, Тител Данас је споменуо писмо свог читаоца који је написао да је теже издржати, него покренути новине. И било је тако. После две године излажења двоброј 12-13 није се појавио. Био је припремљен за штампу уочи Нове 1999. године. Новине су снимљене на паус и однете у тителску штампарију. И новац за штампање им је дат. На руке. Јер је штампаријин жиро-рачун био блокиран. Новине су однете „горе“. На цензуру. Вратиле су се с поруком: „Нема ничег што не би могло да се штампа“. Ипак, директор и председник општине (иста особа) одлучили су да се новине не појаве у народу. Тако је било у доба оновременог министра информисања. Малог вука и јагњећој кожи. Нису се локални уплашили новина, већ самих себе. Шта ће им „баба“ рећи што новине нису њиховог духа дело. Тител Данасу није се посрећила Нова 1999. година. Богме ни нашем народу, ни властели оновременој.

Краткога века био је и Шајкашки глас, прве новине у Шајкашкој на српском језику, које су 1898. почеле да излазе у Ковиљ Светом Ивану (Шајкашу). Судбину Тител Данаса имао је и први лист штампан на мађарском језику у Тителу 1905. Titel es videke (Тител и околина). После две године престао је да излази. Покренуте су 1907. друге по реду тителске новине, такође, на мађарском језику A Csajkas (Шајкаш). Поживеле су најмање једну деценију. 

Први недељник на српском језику у Тителу, Шајкаш Милована Дудића, трајао је четири године. До 1940. године. А после?

После се у Тителу 56 година ништа није догађало. Јер, није било новина. И, колико јуче, 1996, појавио се Тител Данас. Опет, излазио је од децембра 1996. до децембра 1998. године.

Ево, пет година касније, Тител Данас је по други пут међу читаоцима. Обновљен. Као општинске информативне новине. Са скромном намером да се читају у Вилову, Гардиновцима, Локу, Мошорину, Тителу и Шајкашу. Са поклоном. Необјављеним двобројем из 1998. године.

И, као некад, да се читају у Тителу и околини: Бразилу, Сједињеним државама Америке, уједињеној Европи, западном Балкану, у Београду, Новом Саду, Зрењанину, али и у Жабљу, Чуругу, Ђурђеву, Госпођинцима, Каћу, Надаљу, Будисави, Ковиљу…

У Божје уши и руке читалаца. На многаја љета!

(Тител Данас, 20. децембар 2003, нова серија, бр. 14) 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.