Записи

ОЖИВЉЕНА ПРОШЛОСТ (Путеви публицистике)

(Драган Колак, Читуља Тителског брега 1848-1849, Друштво пријатеља Титела, Тител 2002.)

Историју пишу победници. Ово што сам ја сачинио није историја. Док сам писао Читуљу мученицима српског Народног покрета 1848-49. осећао сам се мучеником, а не победником. То осећање ме је пратило све време трагања за подацима о трагичним временима из прошлости српског народа са ове стране Дунава и Саве – пише Драган Колак у предговору књиге која је сва од крстова и смрти. Готово свака кућа у том периоду имала је читуљу, а у православним храмовима и књигама умрлих чувају се још и данас.

Колак је кренуо тим путем и поводом 150-годишњице Народног покрета војвођанских Срба (1998) покушао да сачува од заборава сахрањене војнике Народне и Книћанинове војске и избеглице на Тителском брегу, у Тителу, Локу, Вилову и Мошорину. Овим је решена велика непознаница о трагичном страдању и крају стотине младића од којих су неки једва стигли да се ожене. У рату нису страдали само војници-мештани, него и избеглице из многих места Баната, Бачке, Шајкашке, оновремене Кнежевине Србије, Босне и из других крајева, чак и из Словачке.

У ратном вихору страдали су и старци, па и доста деце. Сада је све то пописано, врло систематично и прегледно, по местима и редним бројевима. Да је страдање било огромно види се и по бројним умирањима и после рата, од чијих су последица и немаштине многи завршили на препуним гробљима. Истраживач је завирио и у књиге венчаних и оставио посредно сведочанство о судбинама младих удовица. Многе су се, силом прилика, удале и по други пут.

Иако од самих имена, датума, бројева, са исцрпним предговором, књига споменица Драгана Колака је узбудљиво штиво и прави прилог нашој националној историји.                                                        М.Ж.

(Дневник, Нови Сад, 28. новембра 2002, стр. 13.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.