Записи

Представљена публикација о Општини Тител у Великом рату

ТИТЕЛ: Публикација „Општина Тител 1918-2018.” аутора Драгана Колака, издата поводом стогодишњице присаједињења Војводине Србији, представљена је у Основној школи „Светозар Милетић” и Средњој школи „Милева Марић”.

Замисао Одбора за обележавање присаједињења је да публикација, штампана у хиљаду примерака буде доштампана у неколико стотина примерака џепног формата и подељена установама али и угоститељским објектима, продавницама и другим местима где се окупљају мештани и гости Титела.

Аутор ће брошуру представити и у другим школама, наставницима и ученицима на подручју општине Тител. Драган Колак као бивши дугогодишњи просветни радник вешто је прилагодио трајање свог предавања како би задржао пажњу присутних. У уводном делу било је речи о ситуацији у свету уочи Првог светског рата, који је због највећег сукоба зараћених страна у дотадашњој историји човечанства, назван Велики рат. У следећој фази предавања акцент је стављен на збивања у ближем окружењу- посебно на дешавања у местима данашње општине Тител.

Колак је посебно истакао жаљење за споменицима и обележјима из тога времена који су нестали због сплета несрећних историјских околности. Ту свакако спадају споменик краљу Александру Првом Ујединитељу и спомен плоча погинулим добровољцима из Титела 1915 – 1918. и онима који су се вратили својим кућама. Плоча је била постављена на зиду тителског храма Успења Пресвете Богородице.

Извор: Dnevnik.rs, 04.10.2018 • 11:2511:28

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.