Записи

ШАЈКАШКА

Шајкашка је географска, административна, политичка, војна територија и област духовног живота у прошлости, на ушћу Тисе у Дунав, омеђена овим двема рекама и Римским шанчевима, ниже од Бечеја и до данашњег Новог Сада. Име јој потиче од мађарске речи чајка (csajka) и српске речи шајка, која је означавала ратни брод. Шајкаши су били чланови посада ратних бродова. Реч Шајкаш касније и данас означава становника Шајкашке и назив је места за негдашњи Ковиљски Свети Иван.

По античким Грцима ове крајеве северно од Саве и Дунава насељавали су варвари. И Римљани су, иако нису прелазили Дунав, имали војну управу на тој територији, највероватније код Римских шанчева. Нема поузданих података каква је у раном средњем вњку у Угарској била територијална организација будуће Шајкашке. Зна се да су Мађари у данашњој јужној Бачкој у 10. веку основали жупанију са седиштем у Бачу, по којем је и Бачка добила име. Северно од ње била је жупанија Бодрог.

Већ 1763. у границама потоње Шајкашке, настао је Шајкашки батаљон. Од његовог укидања 1873, па до данас, та територија се зове Шајкашка, а њени становници су Шајкаши. Главно место Шајкашке је Тител.

Развојачењем Шајкашки батаљон је административно и политички наследио Тителски срез у Бачко-бодрошкој жупанији. Све до 1918. тај срез политички је био јединствен. У међувремену је среска администрација организаована и у Жабљу. Оба среза су наставила да трају и после Другог светског рата. Накратко су оба била у Новосадском срезу. Самоуправним реорганизацијама подручје Шајкашке је подељено на мамутску општину Нови Сад и минијатурне општине Тител, Србобран и Жабаљ. Новосадској општини припала су шајкашка села Будисава, Каћ, Ковиљ, а Србобрану Надаљ. Жабаљска општина је сведена на Госпођинце, Ђурђево, Жабаљ и Чуруг. Тителској општини остали су Вилово, Гардиновци, Лок, Мошорин, Тител и Шајкаш.

Територију Шајкашке још увек чува само Српска православна црква. Жабаљски протопрезвитеријат од 18. века је на челу црквене области која обухвата Шајкашку.

Сећања на некадашњу Шајкашку трају још само у називима шећеране Шајкашка у Жабљу, друштва Шајкашка са седиштем у Шајкашу (некад Ковиљски Свети Иван), Шајкашке шаховске лиге, земљорљдничке задруге Шајкашка у Тителу, водопривредне организације Шајкашка у систему ЈП „Воде Војводине“ и у називима улица у местима Шајкашке и у Новом Саду [и Београду].

(Из: Енциклопедија Новог Сада, књ. 30, Фог-Шуш, Нови Сад, 2009, 412-414, Д. Кол.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.