Свакодневник

Тител (данас) 2.део

Нећете ми веровати! У Тителу светло није на крају, већ на почетку „тунела“. И ово није аласка прича. Она је на другом крају вароши, на Тиси, брод-ресторан. Рече ми (опет) један човек, који је прошао читав свет, да је онакав воћњак какав је видео у нашем Доњем пољу, видео још само у Калифорнији! Ако је тако, а нема разлога да не верујемо „светском путнику“, који је нетом кроз Тител пролазио „бесним“ аутом београдске „регистрације“. Алал вера, „мој Милане, јабуко са гране“! И те јабуке одлазе у свет. Камионима-хладњачама пољских, украјинских, руских, мађарских и не знам којих још све регистарских ознака.

А, с оне стране пруге „ничу“ нови засади јабука. Онде су, богме, поново оживели напуштени обори. У њима грокћу „ландраси“, „јоркшири“, а једнога дана, можда, и наше „мангулице“. Има у Тителу и ритова и блата. А биће  и меса. Фали нам купуса, па да буде и сарме. Но, не каже се бадава: „од све салате најволијем шунке“. Е-е-е, месара нам не фали. Три праве раде, једна у покушају, а меса има и у неким продавницама мешовите робе. Има Тител и две кланице, живинску и остале стоке.

На плацу где се, већ смо и заборавили, смрзла „Хладњача и фабрика конзерви“, па у трнзицији Titel brand, сија, све блешти од „стакласте“ фасаде новог здања. Кроз стакло се унутра ништа не види, а нема ни назива фирме на улазу. Кажу људи да производе „кесе“! Кец, куме!

Однедавно, на месту где је доскора стајала зелено-бела табла са силуетом јелена у скоку, високо на стубу је црвено-бели натпис Steyr traktoren! Види се с „лочке кривине“, а богме и када се из Доњег Титела главним шором пење уз „спуст“. Када сам ономад пролазио „великим шором“ молери су завршавали фасаду здања које би, ваљда, требало да буде салон трактора, или шта већ. Наздравље!

Негда је „Премиксов“ „чамац пловио сам по Тиси“. Не знам шта се све онамо „мискује“, али и даље имају „пластичарски“ програм и чамце као некад. И најважније је да у „транзицији“, шта год то значило, није „угашен“. Пре домаћег приватног предузећа, био је у власништву немачке фирме. Није увек „туђе слађе“!

У Тителу се, ипак, окреће! Аферим!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.