Свакодневник

Тител (данас) 3.део

Веровали или не, тек Тител има свој „кинески зид“! Само што се он не види ни из авиона, а камоли из васионе. Не види се, чак, ни голим оком. Шалу на страну. Зид постоји, али је изван видокруга јавности. У залеђу је зграда због којих је и зидан. А зидан је циглом печеном у циглани на ободу Брега, чији се димњак накривио к’о она ствар у Пизи. Зидан је у временима када је Тител био важнија варош од Новога Сада, нарочито кад је постао „столно место“ Шајкашког батаљона, а царица  Марија Терезијаму доделила градњу шајки. Карловачким миром (1699) тителска тврђава била је део уговора којим јој је забрањено обнављање. Изгубивши дотада(ш)њи значај под тврђавом је очело озбиљније да се развија подграђе. Оно је настајало на алувијалној тераси, наплавини реке Тисе и Дунава, која је око четири метра виша од алувијалне равни. Градитељи су, да би осигурали зграде у подножју брега, морали да решавају проблем одроњавања. Зидом су се штитиле грађевине у главној улици и истовремено омогућавало да се изнад зида, тик уз брег, граде куће (данашња Рибарска улица). Тителски „кинески зид“ полази са потиске стране, од давашњег зимовника за шајке (данас „водна управа“), те се „пење“ изнад Анкера, школе, и „скокнуо“ је до Бухарта, где га пресеца улица која води на Брег (Доситејева). Одатле, изнад стана команданта Батањона (Дом здравља) мање-више је очуван све до данашње Улице Јована Рајића. Тителски „кинески зид“ својом висином (6-8 метара) задивљује и оставља најјачи утисак у дворишту сада(ш)ње библиотеке и у авлији куће Седмакових (данас власништвопородице Достанић). Нешто мањих потпорних зидова има на Бухарту и на „спусту“, где „нестаје“  „велики шор“ и почиње „велика улица“, у најужем уличном „кланцу“. На сеновитој страни улице зид креће „од нуле“ и завршава се, после стотинак метара, на око 4,5 метара висине, односно 60 редова цигала, а на сунчаној страни има га једва на метар и по висине и десетак дужине.

(Наставиће се)

2 Replies to “Тител (данас) 3.део

  1. Zid se nalazi i u ulici Mihajla Krestića, sa strane koja je prema Glavnoj. Uočljiv je iza nove zgrade CK.
    Postoji i u Dositejevoj kao potpora da se Zeleni šor ne uruši ljudima na glavu.
    Problem sa celom ovom stvari nastaje iz nemara. Niko ga ne održava, a često su objekti napravljeni na njegovoj ivici.
    Ukoliko nas zadesi još kakva vremenska nepogoda, kao što je to bio slučaj ovog proleća, vrlo lako bi smo mogli da ugledamo prizore gde se nečija kuća otkotrlja u nečije dvorište, jer je taj poporni zid popustio.

    1. Вероватно постоји у Михајла Крестића, али је то новијег датума. Па пише да га има и у Доситејевој улици, само је овде наведено под „народским“ именом Бухарт. А што се тиче Зеленог шора он је „народско“ име за Улицу Лазе Костића. Све друго је у реду. Хвала на коментару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *