Реч и мисао

ТИТЕЛСКИ БИОГРАФСКИ РЕЧНИК (ДОПУНА)

ТАПАВИЦА, Тихомир (1931), наставник музике, хоровођамузички писац; градитељ, рестауратор и колекционар жичаних музичких инструмената

Родио се у Чуругу, отац Миливој, сарач. Основну школу завршио је у Чуругу, нижу мушку гимназију у Новом Саду, а учитељску у Сремским Карловцима и Мостару 1950. Оснивао је тамбурашке оркестреи хорове. Почео је у Мостару, потом је био учитељ у Брвнику и Баткуши (код Шамца). У Шајкашу је учитељевао и онде основао тамбурашки оркестар. У Мошорину је у старијим разредима основне школе предавао музичко васпитање и водио хор. У Сарајеву је завршио студије музике. Радио је на Палама, у Храсници и Фочи и онде је оснивао оркестре и хорове. Вратио се у Војводину (Сремска Каменица, Петроварадин, Нови Сад). Са својим хоровима и оркестрима наступао је на многим манифестацијама, свечаним скуповима и такмичењима. У Новом Саду је уређивао и издавао музички часопис за децу „Цврчак“ и сакупио вредну колекцију жичаних музичких инструмената.

ШЕЋЕРОВ,Мата (1919-2004), наставник историје

Родио се у Крстуру (Банат). Основну школу и нижу гимназију завршио је у Суботици, а учитељску школу у Вршцу. У лето 1941. укључио се у Народноослободилачки покрет и деловао је у Новом Кнежевцу и Крстуру. У јесен 1941. илегално је прешао у централну Србију и као „избеглица из Македоније“ учитељевао у Великом Црнућу, Божевцу, Аљудову и Топоници. Наставио је да ради за НОП због чега је хапшен и накратко провео у логору на Бањици. Учествовао је у борбама за ослобођење земље у саставу 19. српске бригаде. И после рата бавио се политичким радом, али је и скључен из Партије. Од 1948. радио је као наставник и директор у школама Баната и Бачке, између осталих у Тителу и Ковиљу. Објавио је четири књиге из савремене историје и школске праксе, а сарађивао је у стручним часописима и дневним листовима. Написао је хронологију „Југоисточна Шајкашка у Народноослободилачком рату“ која је остала у рукопису, али је у Тителу 1969. умножена на шапирографу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *