Записи

ТИТЕЛУ ПРИПАДА ПРАВО НА ТРГ

Програм уређења грађевинског земљишта у 1990. години за град Тител предвиђа да обезбеди остваривање Генералног урбанистичког плана преко детаљног урбанистичког плана на основу приспелих обавеза. У њему се нашло местаи за „Блок 26“ који је најуже језгро града. Затварају га главна улица и улица Т. Марковића од зграде „Војводина“ до пијаце. у ГУП-у се каже да „спада у централни блок насеља затечен са новијим невештим и претенциозним интервенцијама (додајмо: после НОР-а) које су нарушиле један континуитет лепог малог градског центра са краја прошлог и почетка овог века. Вредности културног и историјског наслеђа треба да нађу своје место у виталним функцијама насеља дате прилогом споменика и локалитета“.

Уз ревитализацију старих фасада, централни проблем (и ругло) је садашња пијаца, којој раније место није ни било ту. Према ГУП-у на том месту је предвиђено парковско зеленило. Обликовање самог Трга ослобођења и ширег простора мора се базирати на принципима очувања човекове средине, кооје неће деградирати земљиште, нити биолошке вредности. Угрожавање човековог станишта данас, у будућности нам потомци неће опростити.

Већ сада има разговора о претварању овог простора у оазу слободног кретања. Идеје које се чују су близу памети. Једна од њих је затварање за саобраћај дела Улице маршала Тита од поште до Тисе, измештање бензинске пумпе на путне правце и стварање трга по угледу на савремена гледања на градска језгра.

Програм за ову годину предвиђа да се ураде геодетске подлоге и детаљни урбанистички план. Надамо се да ће се предвиђени новац утрошити тако што се неће одступити, нити радити привремена решења и одлагати реализација ГУП-а.

(Шајкашке новине, бр. 3, август 1990,стр. 9)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.